Influencer marketing og troværdighed er to begreber, der ofte finder vej ind i samme sætning. I den seneste tid har der for alvor været fokus på influenceres troværdighed, da flere uheldige kampagner for produkter har vækket mediernes interesse. Influencer marketing kan siges at være i en troværdighedskrise, hvor fokus er på de kampagner der ikke fungerer og blikket er vendt væk fra alt det, der stadig fungerer på mediet.

Når filmen knækker
Den seneste tids medieomtale har ikke været uden grund. Der er tale om kampagner, der blandt andet omhandler tandblegningsprodukter fra et firma, der siden har vist sig at indeholde mere end den tilladte mængde brintoverilte, promovering af kviklån, LGBTQ+ YouTuber på betalt ferie i Dubai og vanedannende snus. Fælles for kampagnerne er, at de får influenceren til at virke utroværdig og som en person, der for en pose penge vil prange sine følgere det meste på. Og det er altså der, at den famøse film knækker.

Omtalen og fokuset har kastet en skygge over influencer-branchen og resulteret i en sand troværdighedskrise. I artikler fra både Politiken (her) og Information (her) bliver influenceres tab af troværdighed detaljeret beskrevet, og branchen bliver vendt og drejet på en sådan måde, at man kan blive i tvivl om influencer marketing nu overhovedet stadig fungerer. Det er med andre ord vigtigere end nogensinde før at være kritisk, når man skal give sig i kast med influencer-samarbejder.

Tænk som forbrugere
»Jeg føler allerede, at danske influencere er begyndt at miste folks opmærksomhed. Det interesserer ikke folk mere,« siger en ung pige i Informations artikel.

Pigens udsagn tegner et billede af en branche, der efterhånden er blevet uinteressant. Med reklamer på alle platforme og medier, er forbrugeren mere kritisk end nogensinde før og derfor er relevant og troværdigt indhold en altafgørende faktor for reklamens succes. Krakelerer influencerens personlighed på grund af utroværdige brand-matches bliver influenceren i sidste ende ligegyldig for forbrugeren. Det er vigtigt, at budskaberne kommer fra et medie, forbrugeren tør stole på. Hvorfor skulle man købe en dieselbil af en klimaaktivist?

For at finde det rigtige influencer-match bliver man som virksomhed nødt til at tage de kritiske briller på og tænke som en forbruger.

Hvad gør vi hos Orchestra
Hos Orchestra er vi bevidste om forbrugerens kritiske øjne på influencer marketing, men vi ved også, at den seneste tids uheldige kampagner ikke tegner et realistisk billede af, hvor stærk branchen egentlig er. Vi ved, at rigtig mange influencere er dygtige og professionelle folk, der vælger deres kampagner med omhu, så det passer ind på deres platform og univers.

Vi vægter altid troværdighed højest, når vi ser på influencer marketing og vores opfattelse er, at troværdighed i høj grad afhænger af det rette match. Det vil sige som minimum et match mellem følgende tre faktorer: Annoncør, influencer og målgruppe.

Vi vil aldrig foreslå en influencer-kampagne, hvis den rigtige influencer til opgaven ikke findes. Kampagnen vil blive halvhjertet og det er ikke kun spild af tid og penge, men vigtigst af alt også af både kundernes og forbrugernes tillid.

Når vi påbegynder influencer-kampagner betragter vi influencernes profiler på lige fod med andre medier. Vi er derfor altid interesseret i influencerens målgruppe, historik, aktiviteter og omdømme.
Selvfølgelig er influencers et anderledes medie, da det er en person med holdninger og egne fortællinger – hvilket i øvrigt også er grunden til, at influencer marketing kan noget helt specielt.

Vi gør os altid bevidst om mediets udfordringer og går kritisk til værks ved at tjekke bagvedliggende data, og lave en grundig undersøgelse af influencerens tidligere samarbejder.
Når vi på denne måde betragter influenceren som ethvert andet medie, eliminerer det eventuel usikkerhed og giver os – og ikke mindst kunden – bedre forudsætninger for at være selektive i valget af influencer. På denne måde kan vi hos Orchestra anbefale og eksekvere influencer-kampagner, der ikke alene giver spændende og engagerende content, men som også skaber synergi med målgruppen, der betragter influencerens reklamecontent som naturligt og vigtigt.

 

Kilder:
Politiken
Information 

 

Pressemeddelelse: Orchestra åbner performance afdeling – henter CEO fra digitalt bureau
Nyt i mediemarkedet, Oktober 2019