Vol. 2
I en verden præget af opbrud, usikkerhed og fremtidsscenarier, hvor kunstig intelligens og politisk uro spiller en stigende rolle inden for ethvert hjørne af vores virkelighed, er det vigtigere end nogensinde at rette blikket mod muligheder fremfor udfordringer – præcis som vi italesatte og diskuterede ved vores seneste Resonans-arrangement. Indrømmet, det er ikke let at navigere i en kompleks og turbulent verden. For hvor der usikkerhed, er der også utallige mulige udfald – men i dét ligger der også et væld af nye muligheder.
Med dette nyhedsbrev holder vi os til vores egen lille del af virkeligheden, nemlig marketing og medier, og de muligheder der byder sig inden for denne – uden at vi nødvendigvis skal forholde os til at verdenen (mange steder) brænder. Med disse ord håber jeg, at nyhedsbrevet denne gang giver et pusterum, hvor vi udforsker det, der er i bevægelse, snarere end det, der brænder, og hvor vi ser ind i de ting man ikke umiddelbart kan se, men som alligevel er der – hermed sidste uges nyheder.
Et kig i krystalkuglen?
Marketing er generelt en branche, hvor vi i høj grad bevæger os mellem fortid (hvordan performede vores kampagner?), nutid (hvordan optimerer vi igangværende kampagner?) og fremtid (hvordan planlægger vi den næste kampagne?). Vi bevæger os løbende mellem disse tidshorisonter for at sikre, at vi tager de rigtige beslutninger baseret på historiske data, og at kampagnerne i realtid performer som ønsket. Men når det gælder fremtiden, handler det både om at tro på at gentage ’det, der virker’, og at være opmærksom på ’det næste’. Vi møder dette konstant i form af trends, tendenser og forudsigelser, som ofte har en undertone af, at hvis du ikke følger med, så falder du bagud – eksemplificeret ved at der udkommer flere ’forecasts’ end nogensinde før. Dette nyhedsbrev er heller ikke uskyldigt i den sammenhæng.
Det kan være svært i en virkelighed, hvor vi konstant modtager eksekverbare data, og hvor det langsigtede perspektiv, som vi godt ved er afgørende, let træder i baggrunden. Kan vi overhovedet bruge disse forecasts og trendrapporter til noget? Måske ikke direkte, men de fungerer stadig som et værdifuldt værktøj til at forstå vores omverden og sikre, at vores marketing er gearet til den omskiftelighed, vi oplever og forventer mere af i fremtiden. Vores seneste Resonans tog emnet under kærlig behandling og opsummeringen heraf kan læses her hvis du ikke havde mulighed for at deltage i København eller Aarhus.
Anbefalingen: Har man mod på mere kan jeg anbefale to tekster om emnet – Matt Klein skriver fantastisk (og langt) om Meta Trends, og hvordan du bedst anvender spådomme om fremtiden her og Komma skriver på dansk (og velformuleret) om, hvordan du tager beslutninger med forskellige tidshorisonter her.
Det er relevant for os i marketing, fordi vi hele tiden bevæger os mellem taktiske og strategiske beslutninger på forskellige niveauer, men diskussionen om kortsigtet versus langsigtet perspektiv løses ikke på en formiddag. Det kræver mod og hårdt arbejde at etablere et strategisk stærkt fundament – velvidende, at alt kan ændre sig allerede i morgen.
Creators killed the video star!
Jeg har skrevet om det før (fordi jeg kan se ind i fremtiden): Vi ser en generation af unge, der er vokset op med YouTube, TikTok og andre sociale medier, hvilket betyder, at de i højere grad stoler på og anerkender ’creators’ fremfor traditionelle mediepersonligheder. Med andre ord vil man hellere købe chokolade af Mr. Beast end chokolademælk af Eva Mendes. Selvom udviklingen ikke er ny, begynder vi nu for alvor at se det manifesteret i danskernes medieforbrug. Det fremgår bl.a. af DR Medieudviklingen under overskriften ”YouTube indtager tv’s hjemmebane”, hvor flere og flere ser YouTube på store skærme og sammen med andre – ligesom traditionelt TV.
Internationalt viser studier som Deloittes seneste om sociale platformes dominans af medier og underholdning ligeledes, at den yngre generation i stigende grad fravælger traditionelle medier til fordel for creators men ikke nok med at deres medieforbrug styres heraf, så føler de sig også mere forbundet med og stoler mere på disse creators end tidligere generationer. Dette perspektiverer vigtigheden af ikke blot at forstå platformsvalget, men også at forstå og anerkende den skiftende dynamik, hvor indholdsskabere opbygger en mere personlig relation og troværdighed hos målgruppen sammenlignet med traditionelle medier – samt at traditionelle medier omvendt kan have svært ved at opbygge denne troværdighed som de historisk set har kunnet.